5 mei 2024
20:30

Vrijheidsvuur bereikt Odiliapeel

In de vroege ochtend van 5 mei, terwijl de sterren nog hoog aan de hemel stonden, werd het bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen. Een symbolische traditie die al sinds 1948 standhoudt en de vlam van vrijheid door heel Nederland verspreidt. Een groep van 27 lopers begon aan een reis in estafettevorm, met als eindbestemming het Bevrijdingspark in Uden, via een route van ongeveer 80 kilometer die alle zes kernen doorkruist en zelfs over de startbaan van vliegbasis Volkel gaat. In elke kern stond een feestelijk onthaal op het programma, georganiseerd door toegewijde vrijwilligers. Rond 7.15 uur bereikte de groep de Schutsengel in Reek, waar het eerste vuur van vrijheid voor de Gemeente Maashorst werd ontstoken. De tocht vervolgde via Schaijk, waar het Vredesmonument Van Spijkplein het volgende decor vormde voor het ontsteken van de vlam, en Zeeland, waar het vuur op het Kerkplein werd overgedragen.

Na een hartelijke ontvangst op de Vliegbasis, inclusief een onverwachte warme lunch, zetten de lopers, vertraagd hun reis voort. Bij de hoofdpoort aan de Zeelandsedijk ontstaken ze opnieuw het vuur voordat ze hun route vervolgden over de landingsbaan.

Bij de poort “de Witte Geit” betraden ze Odiliapeel, waar een menigte hen opwachtte bij het Monument in de Wolfstraat. Hier werd het vuur overgedragen aan het lokale Comité 4-5 mei, dat de vlam met trots ontstak en kinderen de vlaggen hesen om te laten wapperen ter ere van de vrijheid. Na dit mooie moment vervolgden de lopers hun weg om via Volkel, het Bevrijdingspark in Uden te bereiken waar ze de lange loop afsloten. Ondertussen werden de bewoners van Odiliapeel uitgenodigd om te genieten van een Vrijheidssoep in de tent, waar de dag ervoor de herdenkingsbijeenkomst had plaatsgevonden. Met dit gezamenlijke moment van herdenking en viering vieren we onze vrijheid in Maashorst.

 

 

Het laatste nieuws

API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Heb jij nieuws dat hier thuis hoort?

Dat horen we graag! Draag via de onderstaande knop je nieuwsitem aan en mogelijk staat jouw nieuwsbericht hier zo snel mogelijk tussen.

Op zoek naar iets specifieks? Gebruik onderstaande zoekbalk om de website te doorzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.