13 februari 2024
11:24

Odiliapeel in de schijnwerpers: De strijd tegen de uitbreiding van Vliegbasis Volkel

In de kleine gemeenschap van Odiliapeel heeft de discussie over de uitbreiding van Vliegbasis Volkel en de introductie van de F35 straaljager de gemoederen hoog doen oplopen. De afgelopen weken is dit onderwerp dominant geweest, zoals blijkt uit de vele berichten op onze website. Maar het zijn vooral de lokale acties tegen deze uitbreiding die zowel lokaal als nationaal de aandacht hebben getrokken.

Opmerkelijk was het bezoek van NOS-verslaggever Gerri Eijckhof en zijn cameraploeg afgelopen vrijdagmiddag, 9 februari. Terwijl de camera werd opgezet, werden ze door omstanders aangemoedigd om haast te maken met de opnamen. Hoewel de eerste F16 hun lens miste, legden ze de daaropvolgende F16’s en F35’s vast, zowel in beeld als in geluid. Vanaf hun positie voor Tuincentrum De Zwaan werd het verschil in geluid tussen de F16 en de F35 onmiskenbaar duidelijk.

Het interview met Jos Tonnaer, voorzitter van het Peels Platform, benadrukte vervolgens de zorgen over de impact van de F35 op de gemeenschap en de directe omgeving. Deze zorgen gaan verder dan alleen het geluid. Ze omvatten de milieu-impact, en de gevolgen voor de volksgezondheid en veiligheid van de inwoners nabij de vliegbasis.

De aandacht van de landelijke pers voor deze kwestie is een cruciale stap in het verhogen van bewustzijn en het stimuleren van een landelijk debat. De strijd van Odiliapeel tegen de uitbreiding van Vliegbasis Volkel en de komst van de F35 staat symbool voor een bredere discussie over defensie, milieu en de levenskwaliteit van kleine gemeenschappen in Nederland.

Hier kunt u de desbetreffende nieuwsuitzending terugkijken. Het specifieke item start op 9:40

https://npo.nl/start/serie/nos-journaal/seizoen-312/nos-journaal_91752/afspelen?at_campaign=npostart_player&at_channel=npostart&at_creation=share-whatsapp&at_detail_placement=1:lsewtgnm:5e6afc8cfb054209b06d8a0ab7a2f280&at_format=share_button;;0_0&at_general_placement=serie||nos-journaal||seizoen-312||nos-journaal_91752&at_medium=display&at_variant=organic

Het laatste nieuws

API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Heb jij nieuws dat hier thuis hoort?

Dat horen we graag! Draag via de onderstaande knop je nieuwsitem aan en mogelijk staat jouw nieuwsbericht hier zo snel mogelijk tussen.

Op zoek naar iets specifieks? Gebruik onderstaande zoekbalk om de website te doorzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.