4 mei 2024
21:48

Indrukwekkende Dodenherdenking 2024 in Odiliapeel

Op 4 mei 2024 verzamelde de gemeenschap van Odiliapeel zich voor een gedenkwaardige Dodenherdenking onder het thema “Vrijheid Vertelt”. Vanwege het slechte weer vond de bijeenkomst plaats in de grote tent op het Terraveenplein, in plaats van bij het Oorlogsmonument. De avond werd muzikaal begeleid door verschillende optredens van de close harmoniezanggroep Local Vocals en de muziek van de lokale harmonie Sint Marcellus.

De bijeenkomst begon met het ontsteken van de fakkel door Jort Kuipers (leerling IKC Den Dijk), symbool voor de start van een avond vol betekenis en reflectie. De ceremoniemeester opende de plechtigheid met een krachtige boodschap over vrede en inclusiviteit. Hij benadrukte het belang van dialoog en begrip als fundamenten voor vrede, waarbij niemand wordt uitgesloten. Deze woorden legden de basis voor de daaropvolgende lezingen en toespraken.

Namens de Gemeente Maashorst nam wethouder Jeroen van den Heuvel het woord. Hij onderstreepte het groeiende belang van het vieren van vrijheid, vooral in het licht van de conflicten die wereldwijd woeden. Het begrip vrijheid moet worden doorgegeven en gevierd, aangezien de generatie die oorlogen heeft meegemaakt steeds kleiner wordt en sommigen de vrijheid soms als vanzelfsprekend beschouwen.

Anne van Kilsdonk, een leerling van IKC Den Dijk, deelde tijdens haar lezing een persoonlijke ervaring waarin ze tijdens een wandeling met haar grootouders oog in oog stond met een groep soldaten. Deze ontmoeting confronteerde haar met de betekenis van vrijheid en de vraag of zij ooit geconfronteerd zou kunnen worden met soldaten van vreemde landen.

Majoor Awchi, als vertegenwoordiger van Vliegbasis Volkel, legde tijdens zijn toespraak de nadruk op het doel van militaire inzet, vooral gezien de directe impact ervan op Odiliapeel als buur van de vliegbasis, waar de opstijgende en landende gevechtsvliegtuigen direct voelbaar zijn. Hij deelde dat soldaten niet alleen een uniform aantrekken om te vechten, maar vooral om vrede te bewaren. Hun missie is niet om te strijden, maar om conflicten te voorkomen voordat ze ontstaan. Zo streven zij naar een wereld waarin vrede de norm is, in plaats van een uitzondering.

Fleur van der Linden, eveneens een leerling van IKC Den Dijk, sloot de serie lezingen af met een ontroerend gedicht waarin ze haar visie op vrijheid deelde en benadrukte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, met nog vele plekken waar vrede niet gekend wordt.

Na de kranslegging en het eerbetoon van de Last Post volgden twee minuten stilte, gevolgd door het afsluitende Nationale Volkslied. Deze indrukwekkende bijeenkomst diende als een krachtige herinnering dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, maar een voortdurende inzet van ons allen vereist. Het belang van deze boodschap, die van generatie op generatie moet worden doorgegeven, werd op deze avond duidelijk gedemonstreerd. Het was een bijeenkomst van saamhorigheid, introspectie en het besef van de onschatbare waarde van vrijheid, die we moeten omarmen en actief moeten nastreven.

Het laatste nieuws

Odiliapeel

14°C
Onweer met zware regen

Heb jij nieuws dat hier thuis hoort?

Dat horen we graag! Draag via de onderstaande knop je nieuwsitem aan en mogelijk staat jouw nieuwsbericht hier zo snel mogelijk tussen.

Op zoek naar iets specifieks? Gebruik onderstaande zoekbalk om de website te doorzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.