24 januari 2024
11:12

F-35 Gevechtsvliegtuigen Versterken Luchtbewaking Benelux

In een recente ontwikkeling van de luchtverdediging in de Benelux, nemen Nederland en België van 25 januari tot 9 mei 2024 een gezamenlijke en afwisselende rol op in de bewaking en bescherming van het luchtruim. Deze taak, cruciaal voor de regionale veiligheid, wordt nu versterkt door de inzet van de geavanceerde F-35 gevechtsvliegtuigen. Deze vliegtuigen, die reeds internationale erkenning hebben gekregen voor hun inzet tijdens missies in Bulgarije en Polen, worden nu voor het eerst ingezet in het luchtruim van Nederland en België.

De F-35’s, gestationeerd op de Nederlandse vliegbases Leeuwarden en Volkel en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel en Florennes, staan klaar om snel te reageren op eventuele schendingen van het luchtruim. Deze stap markeert ook het einde van de rol van de F-16 in deze missie, aangezien deze vliegtuigen in de tweede helft van 2024 uitgefaseerd zullen worden. De inzet van de F-35 markeert de bijdrage van Nederland en België aan de veiligheid en stabiliteit in de regio en vertegenwoordigt een nieuwe fase in de luchtverdedigingscapaciteiten van de Benelux-landen.

Bron: Communications & Public Affairs Air Combat Command, Ministerie van Defensie

Het laatste nieuws

API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Heb jij nieuws dat hier thuis hoort?

Dat horen we graag! Draag via de onderstaande knop je nieuwsitem aan en mogelijk staat jouw nieuwsbericht hier zo snel mogelijk tussen.

Op zoek naar iets specifieks? Gebruik onderstaande zoekbalk om de website te doorzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.