6 januari 2024
16:48

Defensie heeft plannen voor uitbreiding milieuruimte om te vliegen

In het midden van december heeft het Ministerie van Defensie aangekondigd plannen te hebben voor het verkrijgen van extra ruimte voor defensiedoeleinden (bekijk de plannen hier: https://www.defensie.nl/onderwerpen/ruimte-voor-defensie). Echter, deze aankondiging brengt aanzienlijke zorgen met zich mee voor de inwoners rondom vliegbases, zoals die bij Odiliapeel.

Een opvallend aspect van de voorgestelde plannen is het streven naar ongeveer 50% meer vluchten met de F35, wat neerkomt op een stijging van 5000 naar 7500 vluchten. Daarnaast streeft Defensie naar een grotere milieuruimte voor oefeningen met onder andere andere NAVO-partners, wat impact kan hebben op factoren zoals geluidsoverlast, geur, fijnstof, enzovoort. Gezien de reeds ervaren extra hinder door de F35 t.o.v. de F16, rijst de vraag wat deze extra overlast betekent voor de omwonenden.

Het goede nieuws is dat dorpsbewoners en individuele inwoners de mogelijkheid hebben om hun wensen en zorgen kenbaar te maken. Tot 12 februari 2024 kan iedereen een zienswijze indienen via de volgende link: https://www.defensie.nl/onderwerpen/ruimte-voor-defensie/indienen-zienswijze. Bovendien organiseert Defensie op 16 januari ’s avonds een online informatiebijeenkomst waarbij deelnemers meer inzicht kunnen krijgen in de plannen en hun vragen kunnen stellen. Meer details over deze bijeenkomst zijn beschikbaar via: https://www.defensie.nl/onderwerpen/ruimte-voor-defensie/informatiebijeenkomst. Het is een kans voor de gemeenschap om actief betrokken te zijn en hun stem te laten horen over deze belangrijke kwestie.

Het laatste nieuws

Odiliapeel

12°C
Mist

Heb jij nieuws dat hier thuis hoort?

Dat horen we graag! Draag via de onderstaande knop je nieuwsitem aan en mogelijk staat jouw nieuwsbericht hier zo snel mogelijk tussen.

Op zoek naar iets specifieks? Gebruik onderstaande zoekbalk om de website te doorzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.