27 september 2024
11:00

Afscheid F16 van Volkel èn Nederland

Vandaag maken enkele F-16’s hun laatste ereronde boven Nederland, waarbij zij belangrijke locaties aandeden die een rol hebben gespeeld in de rijke geschiedenis van dit iconische gevechtsvliegtuig. Deze afscheidsvlucht markeert het einde van een tijdperk: na de rondvlucht wordt de laatste operationele F-16 definitief buiten dienst gesteld. In een ceremonie op Vliegbasis Volkel vindt aansluitend een symbolische overdracht plaats aan de Commandant der Luchtstrijdkrachten, waarmee de overgang naar de nieuwe generatie jachtvliegtuigen officieel wordt ingeluid.

Hoewel de F-16 jarenlang trouw heeft bijgedragen aan de veiligheid en bewaking van ons luchtruim, zorgden de vele vluchten en oefeningen ook voor aanzienlijke overlast in de omliggende dorpen. Veel inwoners hebben te maken gehad met geluidshinder door de hoge snelheid en het kenmerkende geluid van de straaljagers.

Met de komst van de F-35, de opvolger van de F-16, wordt weliswaar een nieuw technisch hoogstaand tijdperk ingeluid, maar voor de omwonenden is de geluidsoverlast helaas niet afgenomen. Sterker nog, de nieuwe F-35 produceert zelfs meer geluid dan zijn voorganger, wat voor de dorpen rondom de vliegbases een bron van zorg blijft. Hoewel de geavanceerde technologie van de F-35 essentieel is voor de bescherming van ons land, blijft de balans tussen nationale veiligheid en leefbaarheid voor de omwonenden en defensie een voortdurende uitdaging.

De ceremonie kan gevolgd worden via een livestream vanaf 13.30 uur (https://www.youtube.com/watch?v=%5FvSoND2Z5wk). Op de spottersplekken rondom vliegbasis Volkel wordt extra drukte verwacht vanwege de vele luchtvaartliefhebbers die afscheid wilden nemen van de iconische F-16.

Het laatste nieuws

API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Heb jij nieuws dat hier thuis hoort?

Dat horen we graag! Draag via de onderstaande knop je nieuwsitem aan en mogelijk staat jouw nieuwsbericht hier zo snel mogelijk tussen.

Op zoek naar iets specifieks? Gebruik onderstaande zoekbalk om de website te doorzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.