Op 19 oktober 1974 ontstond het idee om een evenement te gaan organiseren waarbij het schaap centraal zou staan. De heren Jan van Gerwen (voorzitter), Hein Boonstoppel (secretaris), Gerrit Tielemans (penningmeester) en Bertus van de Laar stonden aan de wieg van het jaarlijkse schapenfeest, dat nu door de stichting OVILIO georganiseerd wordt. Op 3 juli 1975 is de Stichting OVILIO officieel een feit. De naam OVILIO is ontstaan uit een samenvoeging van het Latijnse woord voor schaap (OVIS) en de naam Odiliapeel. Door dit te koppelen ontstond de naam OVILIA. Dit vond men niet goed klinken en is gekozen voor OVILIO.
Hein Boonstoppel legde de contacten in Exloo, gemeente Odoorn. Hier oriënteerde men zich hoe een schapen scheerders feest georganiseerd diende te worden. Aangezien de afstand tussen Exloo en Odiliapeel erg groot is, konden we geen concurrenten van elkaar worden en daardoor is een uitwisselings programma ontstaan dat tegenwoordig nog bestaat.

De eerste Schapendag vond op 2 augustus 1975 achter in Odiliapeel plaats. In de buurt van Kroef BV aan de Noordlaan. In het dorp was ’s middags een feestelijk programma met een dansgroep uit Exloo, schapenscheren, wolwassen, wolspinnen enz.
In eerste instantie was er alleen de schapenkeuring en werd het evenement ook op zaterdag gehouden.
In 2001 waren er, als gevolg van de MKZ-crisis, geen schapen tijdens de schapendag. Ook ontbraken ze in 2003 dit maal a.g.v. de vogelpest en in 2010 besloot het bestuur, na overleg met de gemeente Uden, om wegens de heersende Q-koorts, geen schapen toe te laten.