Logo ZorgWelzijn Odiliapee67l Ondersteuning voor familieleden en naasten van
mensen met psychische problemen


De gemeenten regio Oss (Maasland), Bernheze, Uden, Landerd, Boekel en Meierijstad (Veghel en St. Oedenrode) werken ook in 2021 samen met Indigo Preventie om familie en naasten van mensen met psychische problemen te ondersteunen. Deze ondersteuning kan individueel, in een groep of online. Voor collega's in het veld biedt Indigo Preventie voorlichting, deskundigheidsbevordering en consultatie aan.


Psychische Problemen in de Familie Voor familieleden van mensen met psychische problemen, zoals depressie, psychose, angst, borderline, autisme e.d. Thema’s: info over diverse psychische ziekten, vaardigheden, omgang met lastige situaties en emoties, aandacht voor uzelf als familielid en leren hoe op de been te blijven. Start: dinsdagochtend 14 september van 10.00 uur tot 12.00 uur, afhankelijk van woonplaats deelnemers in Oss of Uden.


Lotgenotengroep voor nabestaanden na zelfdoding Aandacht voor persoonlijke ervaringen van deelnemers, contact met lotgenoten en thema's die door deelnemers worden aangedragen. Start: dinsdagmiddag 31 augustus 14.30 uur tot 16.30 uur te Oss.


KOPP-KOV voor kinderen, jongeren en volwassenen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Deelnemers krijgen informatie aangeboden en leren vaardigheden om beter met de situatie thuis om te gaan, incl. ouder ondersteuning. Start: ‘Doe-praatgroep’ 8-12 jaar dinsdagmiddag 28 september 15.30 tot 17.00 uur te Uden; KOPP-KOV groep Voor volwassen kinderen- broers en zussen 23+ start 26 oktober 17.30 uur tot 19.00 uur OSS of Uden.


Brussengroepen voor broers en zussen van kinderen met autisme, ADHD of andere kwetsbaarheid (i.s.m. Ons Welzijn) Start: 8-12 jaar maandagmiddag september te Veghel 16.00-17.15 uur; Start: 12-16 jaar dinsdagmiddag, eind september 15.30 uur tot 17.00 uur Uden-Landerd.


Omgaan met Dementie; Mantelzorgers krijgen informatie over dementie en leren vaardigheden in de omgang met lastige situaties. Start: september-oktober maandagmiddag Landerd- Uden-Veghel (14.00-16.00u).
Ondersteuningsgroep Naasten na Poging Suïcide: voor naasten en familie van mensen die een suïcidepoging hebben ondernomen. In de groep wordt informatie gegeven over suïcide, communicatie met je naaste en hoe zorg je goed voor jezelf. Start: bij voldoende aanmeldingen of individueel.


Online-cursussen: voor volwassen- en jonge mantelzorgers van mensen met psychische problemen. Start direct na aanmelding!


Aanmelden en informatie:
Secretariaat Indigo: tel 088-0334100 Email: aanmelden@indigobrabant.nl
Astrid Heuvel - a.vandenheuvel@indigobrabant.nl (volwassenen)
Margot Kappé - m.kappe@indigobrabant.nl (jeugd)
Voor het preventieaanbod is geen verwijzing van de huisarts of beschikking nodig. Het aanbod is gratis voor jeugd. Voor volwassenen vragen we een kleine vergoeding voor het cursusmateriaal.