Logo gemeente Turborotonde bij Odiliapeel officieel geopend

Geplaatst op dinsdag 16 januari 2018

De rotonde op de provinciale weg N264 bij Odiliapeel is maandag 8 januari officieel geopend. Gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant en wethouder Matthie van Merwerode voerden de openingshandeling uit. Met hamer en beitel ‘bevrijdden' zij op deze koude winterdag het naambordje van de rotonde uit een ijsblok.

 

Het kruispunt Oude Dijk//N264 bij Odiliapeel was jarenlang een relatief gevaarlijk kruispunt. Bewoners van Odiliapeel hebben lang gestreden voor het verwezenlijken van deze rotonde. Zo wilden zij de veiligheid vergroten en de doorstroming bevorderen. De rotonde, omgedoopt tot Peelpoort, is op 12 november 2017 opengesteld voor het verkeer.

Breed gedragen

De nieuwe rotonde is gefinancierd door de provincie Noord-Brabant en de gemeente Uden en gerealiseerd door aannemer Van Gelder. De dorpsraad van Odiliapeel was nauw betrokken bij de bestuurlijke voorfase en bij de realisatie van de rotonde. Verder heeft onder andere afstemming plaatsgevonden met Defensie (vanwege de nabijgelegen vliegbasis Volkel) en de Dassenwerkgroep.

Bijzonderheden

  • Naast het werk aan de rotonde werd ook de kruising Rouwstraat/Oude Dijk aangepast. Voorzieningen voor de fietsers werden veiliger gemaakt.
  • Er werd een speciale faunatunnel onder de weg aangelegd, waardoor dieren (waaronder de das) zich ongehinderd tussen vliegbasis Volkel en Odiliapeel kunnen verplaatsen. De werkzaamheden vonden bovendien plaats buiten de kraamperiode van de das.
  • De oude N264 komt deels terug in de nieuwe rotonde. Aannemer Van Gelder heeft beton toegepast in de nieuwe rotonde dat minstens 30% hergebruikt materiaal bevat. Zo worden er materialen bespaard die anders uit de natuur moeten worden gehaald.