Logo Koningklijke LuchtmachtHelikopters van de Koninklijke Luchtmacht tanken in de avond bij op vliegbasis Volkel.

 

Op donderdag 1 april 2021 en donderdag 22 april 2021 worden er tussen 18:30 en 22:30 uur een aantal helikopters van de Koninklijke Luchtmacht bijgetankt op vliegbasis Volkel.  De helikopters, afkomstig van het Defensie Helikopter Commando (DHC) vliegbasis Gilze-Rijen, nemen deel aan de oefening ‘Joint Falcon’ die dit jaar door COVID-beperkingen niet in het buitenland gehouden wordt maar in eigen land.

 

Hot Pit Refuel.

Het bijtanken van de vijf helikopters gebeurt met draaiende motoren. Voor deze zogenaamde ‘Hot Pit Refuel’ worden twee plekken ingericht om zo de vijf helikopters snel van brandstof te voorzien. Vliegbasis Volkel stelt hiervoor brandweer-, luchtverkeersleidings- en tankwagencapaciteit ter beschikking.

Brandstof

Twee tankwagens zullen de vijf helikopters tweemaal op een avond van brandstof te voorzien. De Cougar helikopter, twee Apache en twee Chinook helikopters krijgen samen zo’n 6700 kilo brandstof per keer. Voor het personeel van vliegbasis Volkel is het van belang om te oefenen in het bijtanken en afhandelen van vliegtuigen en helikopters van andere vliegbases uit binnen- en buitenland.

Joint Falcon

De oefening vindt normaal gesproken plaats in het buitenland maar door COVID-beperkingen is dat dit jaar niet mogelijk. De oefening ‘Joint Falcon’ draait om geïntegreerd joint optreden: het samenwerken, plannen en optreden samen met de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. De voormalige vliegbasis De Peel zal als oefenlocatie dienen waar diverse soorten van luchtmobiel optreden zal worden beoefend.