Odiliapeel

Odiliapeel is een kerkdorp van de Gemeente Uden met ongeveer 2000 inwoners, heeft een bloeiend verenigingsleven, en is gelegen in een landelijk gebied met veel natuur.

 Kaart Odiliapeel

Tot 1920 was de plaats waar nu het dorp ligt een moerassige vlakte in De Peel. De peelontginningen hebben in Odiliapeel geleid tot het ontstaan van de zo typische vorkstructuur. Binnen deze structuur van rechte straten is voornamelijk een open woonbebouwing gerealiseerd. Typerend voor Odiliapeel is de bosrijke omgeving.

Een belangrijke gebouwen voor odiliapeel is het gemeenschapshuis Terra Victa waarin een apothekerspost, huisartsen, een fysiotherapeut, bibliotheek en een sporthal zit. Deze bieden samen met de winkels de inwoners een vaste ankerplaats in ons dorp. .
Jaarlijks hoogtepunt in het gemeenschapsleven van Odiliapeel is de Schapendag.

 

Bekende Nederlanders Geboren in Odiliapeel

Ir. G.J.M. (Gerrit) Braks, politicus (CDA)

Gerrit braks

Geboren in Odiliapeel 23 mei 1933

Vooraanstaand CDA-politicus uit een boerengezin. Werkte in Brussel als landbouwraad en werd toen hij nog maar drie jaar Tweede Kamerlid was al minister van Landbouw.

Werd daarna voorzitter van de KRO, senator en voorzitter van de CDA-Eerste Kamerfractie. Sloot zijn politieke loopbaan af als voorzitter van de Eerste Kamer

Elle van Rijn, Nederlands actrice

Elle van Rijn actrice en schrijfster

Geboren in Odiliapeel 9 mei 1967

Volgde de acteursopleiding aan de Toneelschool in Maastricht, waar ze na vier jaar afstudeerde.

Elle van Rijn is bekend als schrijfster, columniste en actrice. Haar romans werden zonder uitzondering lovend ontvangen. Na haar debuut De tragische geschiedenis van mijn succes (2006), verschenen De hartbewaakster (2008) en Het vergeten gezicht (2010). De dag waarop ik Johannes Klein doodreed (2011) is haar nieuwste roman.