Beste bezoeker,

U bent niet ingelogd, dit houdt in dat u niet kunt reageren of posten op ons forum, en dat u geen afgeschermde content kunt bekijken.

 Logo Koningklijke LuchtmachtF-16’s gaan weer avondvliegen in 2017

 F16 200x144

Met ingang van de wintertijd vliegen F-16’s vanaf vliegbasis Leeuwarden en vliegbasis Volkel ook in de avonduren. Avondvliegoefeningen zijn noodzakelijk om grondpersoneel en vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, 24/7 inzetbaar zijn, waar dan ook ter wereld.

 

In de weken 44, 45, 46, 48 en 50 wordt er vanaf vliegbasis Leeuwarden en Volkel op maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdag wordt er alleen overdag gevlogen. De F-16’s opereren gezamenlijk en tijdens deze periode zullen F-16’s van vliegbasis Leeuwarden ook landen op vliegbasis Volkel en daarvandaan weer opstijgen.

De vroeg invallende duisternis maakt het mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van F-16’s vindt voornamelijk plaats in het donker. Het toestel is uitgerust voor nachtelijke operaties. Zo heeft de vlieger de beschikking over geavanceerde nachtzichtapparatuur. Om deze middelen optimaal te kunnen benutten tijdens huidige en toekomstige missies moet er regelmatig getraind worden, ook in het donker.

 

Voor vliegers van vliegbasis Leeuwarden en Volkel zijn deze vluchten essentieel om de inzetgereedheid verder te herstellen. In 2017 heeft de Koninklijke Luchtmacht zich geconcentreerd op het brede herstel van de inzetbaarheid van haar personeel en materieel. Daarmee is de organisatie voorbereid op toekomstige missies, zoals de aankomende missie boven Irak en Syrië. Vanaf januari 2018 zullen vier F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht weer deelnemen aan operatie Inherent Resolve, de internationale strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Informatie

Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van  bovenstaande planning worden afgeweken. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder